Menü

Mutasd az összes cikket...

A filc elnevezései

Mostanában baráti körben többször belefutottam abba a kérdésbe, hogy ha már így belehullottam ebbe a filcvirág készítésbe, áruljam már el, hogy mi a különbség a filc és a nemez , a hobbifilc és barkácsfilc között, mi mire jó, egyáltalán mik ezek? Szóval most egy csokorba összegyűjtöttem a válaszokat a saját tapasztalataim, illetve adatgyűjtéseim alapján.

A gyapjúfilc "álnevei"

A NEMEZ vagy más néven gyapjúfilc nem más, mint egy ősi eredetű, speciális textil, amit különböző állatfajok szőréből vizes közegben némi lúg (szappan) hozzáadásával gyúrnak. (Bár érdekességként megemlíteném, hogy akár emberi hajból is készülhetne.) A legelterjedtebb nálunk a birka gyapjából készült filc. Ha azonban finomabb anyagú nemeztárgyra vágynánk, akkor a merino juh gyapját kell választanunk. Viszont ha pl rackajuh szőrét használjuk fel, jóval durvább felületű nemezhez jutunk, nem is igen szokták önmagában , inkább csak keverve használni. Persze más tájakon,más állati gyapjú van kéznél, így nyilván azzal dolgoznak, pl a lámáéval.

A nemez jellemzője, hogy-elkészítési módjából adódóan- textúrája nem mindig egyenletes, viszont nagyon kellemes tapintású, biológiailag lebomló és megújuló, természetes anyag. Rendkívül jó a hő-és hangszigetelő képessége,lángállósága miatt a tűzoltók és kohászok védőruháit, valamint a színházak függönyeit is ebből az anyagból készítik.

A nemezhez leginkább népművészeti, kézműipari termékeket és műalkotásakat társítunk, pedig ma már nagyon modern, vagány darabokkal is találkozhatunk, amiket az alkotók kifejezetten a 21.századi igényekre szabnak. Szóval, ha azt hallod, hogy valaki nemezből készít különböző használati- vagy dísztárgyakat,nem feltétlenül egy tarisznyás,derékigérő hajú hippi kell, hogy megjelenjen lelki szemeid előtt.

A filc tulajdonságai

A hétköznapi ember filc alatt többnyire a hobbifilcet,azaz a barkácsfilcet érti, esetenként még dekorfilcként is emlegetik. A barkácsfilc tulajdonképpen nem más, mint gyárilag, egyéb anyag (pl viszkóz) hozzáadásával hő és nyomás hatására előállított nemez.

Tehát egy kevert anyag, ami egyaránt tartalmaz természetes és szintetikus anyagot is. A hobbifilc a gyapjúfilcnél olcsóbb anyag, könnyebb is hozzájutni, nagyon változatos ,élénk színekben pompázik, textúrája egyenletes és akár mintás változatban is kapható. Ezért is roppant kedvelt hobbianyag. Könnyű vele dolgozni, mivel vágásnál nem bomlik, nem foszlik, varrásnál nem kell tisztázni. Ha valaki a tűvel nincs szoros barátságban sem gond, hiszen a filc ragasztható. Viszont könnyebben bolyholódik és a tapintása pedig műszál érzetű attól függően, hogy milyen arányban tartalmaz szintetikus anyagot.

  • filcek
  • nemez, filc

Érdekességként megemlíteném, hogy ha valaki esetleg tapintásra nem érezné a különbséget a gyapjúfilc és barkácsfilc között, akkor azokat lángpróbának kitéve egyértelmű választ kap. A nemez ugyanis kis lánggal ég, égésterméke pedig sötét színű és morzsolódik. Égés közben viszont a” vidéki élet báját idézi”, hiszen a disznópörköléskor tapasztalható égett haj(szőr) szagot árasztja magából, ami ezen kezelés után sokáig- úgy értem hónapokig is- megmarad.

Vele ellentétben a hobbifilc égésterméke nyúlós és műanyag szaggal ég, ami szerintem szintén nem az a kifejezett rózsaillat, amire vágyunk. Szóval talán maradhatunk annyiban, hogy lehetőség szerint ne ragaszkodjunk a lángpróbához. :)

Filc: a sokoldaló

Felhasználási területüknek igazából csak a fantázia szab határt. Mind a nemezből, mind a dekorfilcből készülhetnek sapkák,táskák, ruhák, hajdíszek, kitűzők, ékszerek, dekorációs termékek stb. Lehet velük dolgozni síkban és térben egyaránt, hiszen 2mm feletti vastagságnál öntartó az anyag. Az pedig hogy melyik felhasználási területre melyik anyagot választjuk, az egyrészt a mi ízlésünktől, másrészt magától a filc anyag jellemzőitől függ. Hogy vékony vagy vastag, hogy rugalmas vagy merev, hogy egyszínű vagy mintás, hogy puhább vagy durvább stb filcre van szükségünk. És ennél a pontnál említeném meg, hogy létezik ipari filc is, erről bővebben ITT(link) tudsz olvasni.

  • gyapjú szál

Én személy szerint gyapjúfilcet használok. Nekem ugyanis fontos szempont volt az anyagválasztásnál, hogy legyen belőle sokféle szín, a minősége stabilan hozza a tőle elvárt szintet, hogy legyen formázható vagyis ne törjön meg hajlítgatás, tekerés közben és bár utolsóként említem, de abszolút nem elhanyagolható tényező, hogy jó érzés vele dolgozni, kicsit visszavezet a természethez.

Címkék : filc, nemez